👈 Gå tillbaka

Kronfågel

Levande kycklingar är svåra att finna när Kronfågel berättar om sin produktion. Det vanligaste de visar upp är hur man tillagar döda kycklingar. Undantaget är deras ekologiska produktion för där går det att visa upp kycklingar som pickar ute på grönt gräs (knappt en procent av alla kycklingar är ekologiska i Sverige). Anledningen till att de inte vill visa upp hur deras normala kycklingproduktion ser ut är enkel – det är inte aptitligt. Kycklingar i Sverige växer upp med tiotusentals andra i jättelika hangarer. Extremavel har gjort att kycklingen växer med 50 gram varje dag, något som gör det svårt för ben och hjärta att hänga med.1 De växer så snabbt att de får ont och de har svårt att röra sig. De allra flesta får aldrig se solljus.

Ett företag behöver visa upp något som konsumenterna kan tycka är positivt. Kronfågel väljer att påpeka att kyckling är ett klimatsmart val. Man pratar också om sitt projekt Rätt till rörelse – för alla barns rätt till rörelse. På sin Facebook-sida skrev Kronfågel den 3 oktober: ”Idag inviger vi Kronfågel isarena i Katrineholm! Som ett led i vårt initiativ Rätt till rörelse vill vi ge fler barn och ungdomar möjligheten att röra på sig för ett hälsosammare liv.”2 När själva produkten i ett företag inte i sig väcker goda associationer gör de vad de kan för att på andra sätt skapa goodwill för sitt varumärke. Att det gäller rätten till rörelse är extra pikant med tanke på att rörelsefriheten hos 25 kycklingar per kvadratmeter är ytterst begränsad.3

Under våren 2021 avslöjande Aftonbladets program 200 sekunder att Kronfågel under en längre tid skållat kycklingar levande. Detta vittnar tidigare anställda på Kronfågels slakteri i Valla: ”Det var fruktansvärt. Det var det grisigaste stället jag sett.” En annan säger: ”Avlivningen var inte vad jag trodde att det skulle vara. De var ju inte döda.” Länsstyrelsen anmärkte också på att kycklingarna inte hade avlivats ordentligt före skållningen. De utfärdade ett vitesföreläggande mot Kronfågel för allvarliga brister i deras djurhållning. En länsveterinär på länsstyrelsen sa till Aftonbladet: ”De använder ju framför allt koldioxidbedövning och den är ju inte hundraprocentig. Så det finns ju risk att de här fåglarna vaknar upp i samband med skållningen och det är ju därför som det här är så pass allvarligt.”4

Kronfågels vd Mats Hedlund sa till Aftonbladet att ”Djurvälfärd är naturligtvis en av våra absolut högsta prioriterade områden. Det är inget snack om det.” När Kronfågel fick kritik för sin djurhållning på sin Facebook-sida svarade de: ”Sverige har en av världens starkaste djurskyddslagar och vår svenska Gårdskyckling går igenom flera kontrollprogram för att djuren ska må bra.”

Europaparlamentariker Jytte Guteland (S) reagerade starkt på Aftonbladets granskning: ”Att djur skållas levande, det är så vidrigt så man vill kräkas.”…”Det är uppenbart att djuren inte har någon fackföreningsrörelse att vända sig till. Kontrollerna som sker verkar inte fungera.”5

Kronfågel AB är Sveriges största kycklingproducent. På deras slakteri i Valla utanför Katrineholm dödas 200 000 individer per arbetsdag, fler än på något annat ställe i Sverige. Deras årliga omsättning ligger på 2,85 miljarder kronor.


  1. Jensen, Per (2021). Världens vanligaste fågel – en kärleksförklaring till höns. Stockholm: Natur & Kultur.
  2. https://www.facebook.com/Kronfagel/posts/4713282962048469
  3. https://jordbruksverket.se/djur/lantbruksdjur-och-hastar/fjaderfan/matt-i-stall-byggnader-och-burar
  4. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/x3arBX/kycklingar-skallas-levande-hos-kronfagel
  5. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgaOq9/ministern-efter-200-sekunders-granskning-oacceptabelt