👈 Gå tillbaka

Sverigedemokraterna

Inför riksdagsvalet 2022 utfrågades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT. ”Jag är politiker och ska inte ha åsikter om olika religioner på det sättet. Däremot kan man titta på den muslimska världen och se att den skiljer sig mycket från vår del av världen, som synen på barn och djur. Värderingar vi inte vill ha” sa han i partiledarutfrågningen.1 Vad är det för syn på djur i vår del av världen som är bättre än i den muslimska världen? Är det att vi gillar att kycklingar avlas fram för att växa så snabbt att ben och organ inte hänger med? Är det att vi tar oss rätten att låsa in grisar i trånga bås på ett hårt betonggolv utan att de aldrig får gå ut? Om dessa svenska rutiner inom djurindustrin är i enlighet med de värderingar vi vill ha får vi inte reda på i partiledarutfrågningen.

”Vi vill ha ett stärkt djurskydd där större hänsyn tas till djurens naturliga beteende. Djur ska behandlas med respekt och djurplågeri stoppas” står det på SD:s hemsida när man söker på ”djur”.2 Inför EU-valet 2019 kunde vi läsa: ”Sverigedemokraterna vill: ´Att svensk djurhållning ska vara förebilden för EU. I Sverige har vi bestämt oss för att vårt lantbruk ska vara miljövänligt, med hög djurvälfärd och lågt sjukdomstryck, samt att det ska ge produkter av hög kvalitet. Det är tradition och stolthet. Vi kommer i EU-parlamentet att verka för att den svenska modellen för djurhållning blir förebilden inom EU.3I den senaste djurskyddsmotionen4 från SD kan vi läsa att: ”Sverige har bland världens mest omfattande djurskyddslagar och dessutom många oerhört duktiga djuruppfödare och engagerade djurägare. Lagstiftningen kring djuromsorgen är unik…”.

Ett genomgående tema framträder när man synar vad SD säger om djurpolitik, nämligen djurskyddsnationalism – idén om att ens eget land är överlägset när det gäller att ta hand om djur. Det räcker inte att lyfta fram landets egna framgångar på området utan det krävs också kraftfull kritik av hur ”de andra” behandlar djur. Det ser vi exempel på i samma motion där djurhållning i andra länder beskrivs: ”Trots att man på olika håll har antytt annat, trängs fortfarande livrädda och extremt stressade djur på varandra i rostiga och alldeles för små gallerburar, samtidigt som andra djur styckas bredvid på djurmarknader rund om i världen. Djuren sitter ofta fortfarande fjättrade, i väntan på sin ofta ofattbart plågsamma död, när de grillas, flås och skållas levande.” Några djur som sitter fjättrade i Sverige är hönor i bur. Om svenska hönor använder SD dock inte alls lika starka och känslosamma ord som ”livrädda” eller ”extremt stressade” utan man skriver istället ”höns i inredda burar är däremot mer begränsade i sin rörelsefrihet.” Och ”Sverigedemokraterna anser att frågan om burhöns bäst regleras på EU-nivå, för att uppnå lika konkurrensvillkor på den europeiska marknaden.”

Halal-slakt tas också upp i SD:s djurskyddsmotion. ”Slaktmetoderna innebär kortfattat att djuren avlivas och avblodas helt utan bedövning, vilket innebär ett utdraget dödsförlopp med onödigt lidande, smärta och ångest.”5 SD vill att EU förbjuder "denna brutala slaktmetod” och att Sverige stoppar importen av halalkött. Även den svenska slakten av grisar lyfts i motionen: ”Den vanligaste metoden är att grisarna i grupp gasas med koldioxid. Denna metod är vedertaget plågsam för grisarna under bedövningsprocessen, som i värsta fall tar flera minuter.”

Även om man erkänner att det i vårt lands slakterier sker slakt med lidande så beskrivs “det svenska” dödandet på slakterier i mycket mildare termer än i andra länder eller i svensk halalslakt. Ställ detta i kontrast till hur en djurexpert beskriver dödandet av grisar i svenska slakterier: “Det är ett oerhört ångestframkallande sätt för grisen att bedövas på, eftersom halten av koldioxid är så hög som 90 procent. Gasen bränner vid inandning”, säger Bo Algers, professor emeritus på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).6

SD har långt ifrån den sämsta djurskyddspolitiken bland partierna. De kommer på fjärde plats när Djurens Rätt mäter vilket riksdagsparti som har den bästa djurpolitiken.7 Alla riksdagspartier kan nog mer eller mindre anklagas för djurskyddsnationalism. Men det finns skäl att anta att SD går längst i att använda djurskyddsfrågan som ett sätt att hävda sina nationalistiska intressen och visa sitt förakt för ”de andra”.

Sverigedemokraterna (SD) är ett politiskt parti i Sverige. Efter valet 2022 är Sverigedemokraterna riksdagens näst största parti.8


  1. https://www.svtplay.se/video/36223801/val-2022-utfragningen/val-2022-utfragningen-jimmie-akesson-sd
  2. https://sd.se/a-o/
  3. https://eu.sd.se/djurhallning/
  4. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/ett-starkare-djurskydd_H9022457
  5. https://jordbruksverket.se/djur/djurtransportorer-och-slakterier/religios-slakt står det: “I Sverige är det tillåtet att slakta djur enligt den muslimska metoden halal om djuren är bedövade. En bedövnings­metod som accepteras av många muslimer är att bedöva djur med el.”
  6. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/grisar-gasas-infor-slakt
  7. https://www.djurensratt.se/val2022/partiranking
  8. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna