Årets djurhycklare logo

Årets djurhycklare 2022 är Svensk fågel!

Denna lobbyorganisation för den svenska kycklingindustrin vann överlägset vår omröstning. Sverigedemokraterna fick näst flest röster och kom därmed på andra plats som Årets djurhycklare 2022. Skansen kammande hem tredjeplatsen.

Skansen

Under hösten kunde vi läsa om kungskobran Sir Väs som försökte rymma från sin inhägnad på Skansen i Stockholm. Alla ville veta hur det skulle gå för detta exotiska och farliga djur. Hos vissa väckte det också andra frågor om djurparker. Gunilla Brodrej sa i en intervju med Expressen: ”Djur som underhållning - det är ju så de säljer in Skansen-akvariet. Kom och klappa en kobra och gosa med lemurerna och så där. Djuren är till för oss och det kan man också ifrågasätta. Huruvida detta är ett rimligt sätt att se på vilda djur.”

Svensk Fågel

”Vi är stolta över att kunna föda upp kycklingar utan onödig antibiotika och med god djurvälfärd. Utöver Sveriges tuffa djurskyddslag har vi även egna kontroll- och kvalitetsprogram. Allt för att våra djur ska vara friska och må bra.” Dessa ord har vi kunnat höra från tv-reklam från branschorganisationen Svensk fågel under året. I kycklingreklamen har vi kunnat se bilder från gröna fält och bönder som varsamt håller små fjuniga fåglar.

Sverigedemokraterna

Inför riksdagsvalet 2022 utfrågades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT. ”Jag är politiker och ska inte ha åsikter om olika religioner på det sättet. Däremot kan man titta på den muslimska världen och se att den skiljer sig mycket från vår del av världen, som synen på barn och djur. Värderingar vi inte vill ha” sa han i partiledarutfrågningen. Vad är det för syn på djur i vår del av världen som är bättre än i den muslimska världen?